Barns användning av medier

Medierådet följer barns användning av medier och har i rapporten Småungar & medier (2015)  uppmärksammat hur allt yngre barn ger sig in i medievärlden.

Film och tv

Film och tv är det vanligaste mediet bland barn, men användningen har minskat de senaste åren. De flesta två- till fyraåringar tittar på tv minste en timme om dagen. SVT:s Bolibompa via Barnkanalen är populärast.

Äldre barn tittar längre tid på tv, men tv-tittandet minskar så småningom till förmån för andra medier. Tv beskrivs enligt rapporten som ”den mediala fond som ligger som bakgrund till all annan medieanvändning”.

Internet

Var tjugonde barn under ett använder internet varje dag. Nollåringar använder idag internet lika mycket som 5-6-åringar gjorde 2010. Mellan 7 och 8 års ålder sker en fördubbling i internetanvändningen.

Hos barn mellan två och åtta år är YouTube den populäraste sajten. Därefter kommer Barn-kanalen/Bolibompa via SVT Play. Användning av sociala medier är låg bland barn och har minskat sedan senaste mätningen.

Mobil och surfplatta

Fyra procent av de små barnen använder mobiltelefon dagligen. Medan mobilanvändningen inte ökar, så har användning av surfplattor stigit kraftigt. Antalet ettåringar som spelar spel på surfplatta har fyrdubblats. Var fjärde 5-8-åring och var tionde 2-4-åring spelar spel på surfplatta varje dag.

Andelen som har en egen surfplatta har fyrdubblats på två år, medan spelkonsolerna minskar. De flesta barn har tillgång till surfplatta i hemmet, även om de inte har en egen.

Könsskillnader

Vissa skillnader i vilka spel man använder finns redan i två- till fyraårsåldern, men med stigande ålder ökar könsskillnaden när det gäller att välja olika dator- och tv-spel. Pojkar spelar mer och längre tid.

Föräldrar

Hur pass mycket föräldrar är med när barn använder media och pratar om medier med sina barn har inte ändrats. Föräldrar har blivit mer positiva till spelandet och många tycker barnen lär sig saker genom dem.

De allra flesta av föräldrarna anser att det finns skadligt innehåll i medier. Största oron för föräldrarna är porr. Men bara fyra procent av barnen har enligt föräldrarna (som är de som svarat på enkäten) kommit i kontakt med porr.

Föräldrar är nöjda med systemet för åldersgränser på bio, men tycker att åldersgränser på internet fungerar dåligt.

Utsatthet

En procent av barn mellan fem och åtta har utsatts för nätmobbning. 93 procent har inte råkat ut för något hemskt och andelen som blivit rädda, ledsna eller deppiga minskar.

För åldersgruppen 9 till 18 år se rapporten Ungar & medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s