Inventering av barnlitteratur

Carola Tenor
Carola Tenor

En av projektets planerade aktiviteter är en inventering av barnlitteratur. Hur hanterar barnböcker det som barn och föräldrar inte pratar med varandra om?

Det blir Carola Tenor som under hösten skannar av barnlitteraturen genom sökord, men också genom kontakter och associationer som kommer upp.

Hon kommer bland annat att analysera berättelser, illustrationer och symbolspråk. Alla möjliga tips – på böcker eller intressanta frågeställningar – är därför välkomna att skickas till Carola (Carola@ctutbildning.se)

Carola har en fil kand i barnkultur och en annan i genusvetenskap. Hon har föreläst om jämställt föräldraskap och barns bildskapande. Praktisk erfarenhet har hon från jobb inom bland annat daglig verksamhet.

Sökningen inom barnlitteraturen handlar alltså om ”det outsagda” inom alla möjliga typer av berättelser, alltså inte bara när funktionsnedsättningar förekommer. Carola tror att hon kommer hitta detta i litteratur som gestaltar känslor överhuvudtaget.

De skildringar som finns om funktionsnedsättningar är ofta praktiskt inriktade och inte sällan blir en funktionsnedsättning bara något som pliktskyldigt visas upp, utan mer ingående beskrivning av tankar och känslor runtomkring.

Barnperspektivet kommer alltmer, men idékoncept som ”det kompetenta barnet” är ibland snäva och saknar utrymme för avvikelse från normen.

Carola är nyfiken på vad sökningen kommer att ge och tror att hon kanske kommer att upptäcka sådant som hon inte alls kände till.

Projektledare Ann-Marie Stenhammar säger att projektet kommer ha stor nytta av de insamlade exemplen. Det kan bli spegelbilder för det intervjumaterial vi samlat in och även ge inspiration i produktionen av filmmanus och annat material.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s