Mattias Gordon gör projektets animerade filmer

Mattias Gordon
Mattias Gordon

Nu drar filmproduktionen igång! Drygt 20 animerade kortfilmer om Det outsagda ska Mattias Gordon, animatör och illustratör skapa tillsammans med projektets medarbetare. I mitten av februari 2016 finns tre testfilmer klara.

Här får du lära känna Mattias Gordon lite närmare:

Animation och illustration har intresserat mig ända sedan jag var barn. Som tonåring startade jag en tidning om animerad film. Jag upptäckte att det var lättare att fråga folk om saker jag ville veta om man hade en tidning.

Intresset för bildberättandet har Mattias bland annat gett uttryck för genom att göra barnböcker. Han har alltid gillat själva berättandet, vad en bild kan berättaoch att lägga in en historia i de figurer som han skapar.

Trots alla möjligheter med teknikutvecklingen tecknar Mattias gärna med papper och penna. Man drar upp en svart linje och vet aldrig riktigt hur det ska sluta, säger han.

Filmer som verktyg för igenkänning och nya insikter

De filmer som Mattias gör inom projektet Det outsagda mellan barn och föräldrar ska illustrera olika vardagssituationer där betraktaren får möta barn med funktionsnedsättning eller syskon eller föräldrar som bär på outsagda känslor och tankar.

Tanken är att betraktaren ska känna igen sig, kunna identifiera sig och få nya insikter när hon eller han sett en eller flera filmer. Med hjälp av filmerna kan förhoppningsvis det outsagda minska. Filmerna ska öppna upp kommunikationen mellan familjemedlemmarna och ge idéer om hur det kan bli lättare att prata. De familjer det handlar om har barn funktionsnedsättning mellan fyra och tolv år.

Inte bestämma i förväg hur det ska bli

Mattias förhållningssätt till filmskapandet är att även om man ska tänka framåt på hur produkten ska vara är skapandet som livet – att inte bestämma i förväg hur det ska bli, utan vänta tills man är där.

Från början vet man inte alls vad det ska bli.  Det är en upptäcktsresa i sig själv att göra de här filmerna.

Han ser sitt uppdrag som en ganska lång upptäcktsresa, som delvis handlar om att vänta in vad som kommer ske under processen, runt hörnet… Man får köra fast och låta det ligga till sig. Då finns chans till nya tankar och idéer, säger Mattias.

Mattias tackade ja till uppdraget eftersom han tycker det är ett spännande och lockande ämnesområde. Men också svårt, tillägger han.

— Jag tycker om att göra bilder, historier om saker som är angelägna. Utmaningen är att hitta nyanserna. Det kan hänga på ett ord, eller bara en nyans. Att man når fram och hittar slutet så att tittaren får med sig en ny upplevelse och en aha-känsla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s