Våra viktiga experter

Projektet har tre expertgrupper, som hjälper oss i arbetet. Vi träffar en grupp med barn som har egna funktionsnedsättningar, en grupp med syskon och en grupp med ungdomar som kan blicka tillbaka på sin barndomstid och minnas vad som inte blev sagt i familjen, varför och hur man kunde göra det lättare att prata.

Grupperna fyller en viktig funktion genom att svara på våra frågor och vara med och analysera det som kommit fram i våra gruppsamtal med barn och föräldrar.

Bland annat får vi hjälp med vilka tankar som är lätta och svåra att prata med varandra om i familjen, hur vuxna ska vara för att man ska vilja prata med dem om svåra saker och med hur innehållet i webbplatsens filmer ska bli igenkännbart, motiverande och inspirerande för alla våra målgrupper

Mötena med barnen äger rum på söndagar i Kulturskolans resurscenter där det finns möjligheter till drama och skapande. Det är roligt och mycket givande att arbeta med barnen kring de här frågorna.

Ibland märker vi att vårt gemensamma arbete också sätter igång processer hos barnen. Föräldrarna till en av våra experter, vi kan kalla honom för Svante berättade för oss om hur Svante själv indirekt tagit initiativ till ett viktigt samtal mellan en kamrat och dennes föräldrar för en tid sen.

Svante berättade för sin pappa att en av hans bästa vänner blivit illa behandlad av en klasskamrat och att det var något som skett flera gånger den senaste tiden. Pappan fick, efter att frågat Svante om lov, ta upp det med den bästa vännens föräldrar.

Föräldrarna hade inte fått höra något om det som inträffat från sin son, men tog nu upp det och kunde sedan gå vidare och prata med klasskamraten och dennes föräldrar. Några dagar senare kom Svantes bästa väns pappa och tackade Svante för att han hade berättat så att de fick reda på vad som hänt och kunde ta tag i problemet.

Då sa Svante “ Ja men det är ju det här mitt jobb går ut på. Att få alla barn att förstå att man måste våga prata med sina föräldrar. Det gäller faktiskt inte bara oss som har funktionsnedsättningar, utan det gäller ju alla barn. Det är därför mitt jobb är så viktigt. “

Föräldrarna skrev till oss; ”Det jobb ni just nu gör får Svante att växa och känna sig oerhört betydelsefull och är mycket, mycket viktigt!!!!!” Det blev vi förstås mycket glada för.

Och vi kan tala om att Svante och alla hans kollegor i vår barnpanel är mycket viktiga både för projektet och för kunskapsspridningen om att det är bra att våga prata även om det som känns svårt.

Hör gärna av er till oss med fler berättelser eller skriv i kommentarsfältet här på bloggen.

/Monica K McGrath

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s