Boktips inför sommaren – och hösten

Att läsa tillsammans är en bra grund för att tala om det outsagda. I en bok kan vi känna igen oss och fördelen med böcker är att det går att närma sig svåra ämnen på ett mer självvalt sätt. Att få känna igen sig i de berättelser vi omges av är betydelsefullt och stärkande.

Det kommer fler och fler bilderböcker som gör det möjligt för fler barn att känna igen sig, även om det fortfarande saknas mycket.

Idag har många bibliotek på barnavdelningen markerade hyllor som kallas ”äppelhyllor”. Där finns barnböcker, som handlar om barn med olika funktionsnedsättningar.

Men det räcker inte att barnböcker har ett innehåll med olika funktionsvariationer, för att skapa igenkänning för olika känslor som upplevs i samband med funktionsnedsättning.

Frågan är hur bra och välgjord boken känns, om det är barnets berättelse som kommer i fokus, mer än att vuxna berättar för barnet hur saker och ting är. Vad som händer i boken och hur rolig den är att läsa skapar också förutsättningar att känna, uppleva och se saker som inte alltid beskrivs uttryckligen.

Bilderbokens är väldigt unik i sin form, eftersom den består av flera konstnärliga uttryck. Text och bild som fungerar självständigt, men ger fler dimensioner i dialog med varandra. De skapar tillsammans även ett konstnärligt uttryck.

I följande urval har ”det outsagda” varit riktlinjen. Vi har letat efter igenkänning, känslor och situationer som står i relation till projektets olika teman. Förhoppningsvis kan böckerna öppna upp för viktiga samtal.

Den lilla hemligheten

Den lilla hemligheten (2015) av Yārā Bāmiyah

Hur uppfattas en person som inte visar mycket mimik eller känslouttryck av sin omgivning? En funderare för hur vi tolkar andras beteende, med en oväntad och humoristisk knorr på slutet

Lova! sa Smulan (2009) av Moni Nilsson & Joanna Hellgren

”Kan inte bara vuxna säga som det är?” Den här boken lyfter hur Smulan ska gå till doktorn och pappa lovar att det inte kommer att göra ont. Ett barnperspektiv som synliggör hur vuxna gör – och något som kommit fram i projektets arbete.

Ibland känner jag mig solig – en rolig, solig bok full av känslor (2012) av Gillian Shields & Georgie Birkett

En bok om att få vara på många olika sätt och ha många olika känslor. I den här boken får vi hjälp att sätta ord på olika känslor som kan bubbla upp. Och alla får rymmas samtidigt och inom en och samma person.

Den dagen (2008) av Viveka Sjögren

Hur är det att sakna en viktig vuxen i sitt liv? Hur tolkar barnet separationer och svåra upplevelser? Hur tänker barnet om en vuxen som försöker gömma sina tårar, som finns sida vid sida med glädjen över barnets framsteg?

Tilly som trodde att… (2014) av Eva Staaf & Emma Adbåge,

Om hur barnet uppfattar sin omvärld. En bok som är medvetet närvarande utan att döma. Tilly iakttar, funderar och relaterar utifrån barnperspektiv till sin egen förförståelse tillsammans med en vän. Okommenterat synliggörs olika socioekonomiska faktorer för den vuxna läsaren, utan att det skrivs på näsan.

Jag vill inte vänta (2013) av Jessica Stigsdotter Axberg

Visar med ett tydligt barn- och inifrånperspektiv hur funktionsnedsättningar kan vara en tillgång med rätt strategier och en förstående omgivning. Berättelsen följer ett barns snabba växlingar på ett trovärdigt sätt, där sorg och död nämns för att i nästa sekund rikta fokus mot nya intryck. En påminnelse om att inte fastna ”i det svårpratade” och som vuxen alltid vilja prata färdigt, utan mer låta ämnen komma i ”pytsar” på barns egna villkor.

Är du arg nu? (2014) av Toon Tellegen 

Om att finna självacceptans och medkänsla. Djuren i boken skildras symboliskt i olika småsagor. I berättelsen med en elefant som upprepade gånger klättar i träd och ramlar ner lyser självförebråelserna med sin frånvaro. Istället säger elefanten till sig själv att den inte ska säga ”vad var det jag sa” utan istället ”vad var det jag var”. Boken avdramatiserar starka känslor som frustration, ilska och utbrott. Den som kan vinna i att vara argast får positiv bekräftelse istället för en negativ självbild.

Nutte Nervös (2013) av Mélanie Watt

Berättelsen konkretiserar hur vi kan våga upptäcka nya förmågor inom oss själva och hur vi kan våga förändra rutiner som ibland håller oss tillbaka. Istället kan vi skapa en viss oförutsägbarhet som ger nya glädjeämnen och erfarenheter i våra liv.

Räkna med tvillingarna (2005) av Siv Widerberg & Cecilia Torudd

Är det okej att skämmas för sina syskon – och samtidigt tycka om dem? Vad händer när andras ögon och omgivande förutsättningar påverkar? Olika känslor existerar samtidigt. Stark kärlek och vilja att skydda och ta hand om finns inom en tillsammans med irritation och pinsamhetskänslor.

Sammanställningen är gjord av Carola Tenor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s