Projektet lever vidare

Nationellt kompetenscentrum för anhöriga, Nka, tar över Det outsagdas webbplats när projektet är slut.

Nka arbetar med att stödja anhöriga. Det kan vara vuxna som har ett barn med funktionsnedsättning, men det kan också vara barn som är anhöriga, som har ett syskon eller förälder med  funktionsnedsättning.

Det som projektet Det outsagda gör ligger i linje med Nka:s arbete, berättar Ritva Gough, forskare och ordförande i Nka:s styrgrupp. Det är inte så många projekt som utgår direkt från barns förstahandskunskap, menar hon. I Det outsagda berättar om själva om sina villkor, hur de har det och hur de kommunicerar med familjen, kompisar och vuxna. De ser inte tillbaka på sin barndom – utan berättar i ”realtid”.

– Det är en sådan poäng som är svår att få tag på, hur man ska framställa det och göra det synligt. Det ligger i vårt uppdrag att bidra till det, säger Ritva Gough.

Porträttbild Ritva Gough
Ritva Gough, ordförande i Nka:s styrgrupp. Foto: Nka

– Det är oerhört viktigt att öka kunskapen om barns relation till sina föräldrar och till andra vuxna de är beroende av. Det är en viktig kunskap för omgivningen. Då kan man bli varse sådant som påverkar barns hälsa och välbefinnande, utveckling och skolgång.

Det outsagda är intressant också eftersom projektet utvecklar nya metoder, anser Ritva Gough:

– I ert projekt finns det en länk mellan forskning, praktik och beslutsfattare. Ni knyter ihop de som är viktiga för att utveckla stöd till anhöriga.

Nka sprider information till beslutfattare, men har också ett stort nätverk av anhörigstödjare, länssamordnare för anhörigstöd i kommuner.

– De kan behöva mer av funktionshinderkunskap. Det är inte alla som har tänkt på de frågorna eller jobbat med det, säger hon.

Barn är tuffa

Ritva Gough har arbetat med funktionshinderfrågor under många år. Hon känner igen mycket av det som barnen och familjerna berättat i projektet.

– Det är iögonfallande hur duktiga barn är på att formulera sig när det finns någon som har tid att lyssna. Barn är klarsynta och går rakt på sak utan att vara sentimentala. Barn är väldigt tuffa. Men det gör mig missmodig att det måste vara så här fortfarande. Att folk inte har lärt sig, säger hon.

I maj lanseras en första version av den nya webbplats projektet bygger. Den kommer att ha en egen adress men ligga under Nka:s sida www.anhoriga.se.

Webbplatsen vänder sig till barn men tanken är att den ska vara lika spännande för vuxna. Här kommer det att finnas filmer, texter, bilder och inlästa berättelser som tillsammans och var för sig handlar om det som barn med funktionsnedsättning, syskon, föräldrar och mor- och farföräldrar inte pratar om.

Erika Wermeling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s